† HENRI DE MAAR

Weet ik veel Nov 26 2009

Vijf jaar geleden ontmoette ik een man bij de Bowlbash skateboardwedstrijd in Eindhoven. Een enorme grote mafkees met een prachtige lichte Tilburgse tongval en een lange sik. Hij vertelde met een aanstekelijk enthousiasme van de hak op de tak-verhalen die dropen van de rock & roll over filmsets in LA, Cannes, de reclamewereld en Elvis-impersonators. Hij was regisseur. Ik was destijds postbode, net gestopt met de academie, ik wist mijn talent geen richting te geven en ik kon maar één ding denken; bij deze man wil ik stage lopen. Dan komt alles goed.
Dat kwam er nooit van, maar de eerstvolgende keer dat ik hem ontmoette, misschien een jaar later was ik hoofdredacteur van Vice werden we samen dronken in de Bitterzoet. Ik vertelde hem over onze eerste ontmoeting en Henri de Maar werd mijn vriend. Hij werd ook mijn mentor.
De meest ellendige klus die ik ooit voor Vice heb gedaan deed ik met hem. Een interview met de Pedopartij bij één van de partijleden thuis. Ik weet nog dat we allebei zenuwachtig grinnikten toen we aanbelden omdat we in de vensterbank allerlei beeldjes zagen staan en het grootste beeldje de heks van Hans en Grietje verbeeldde met een lokkende wijsvinger en een huisje van snoep op de achtergrond. Yikes! Het werd een bizar interview waarin Henri hun nog mijn jeugdige kwaliteiten liet beoordelen, de klootzak. Mentaal gesloopt zaten we in de trein. Henri haalde eerst een fles wodka uit zijn tas waar we beiden gretig een slok van namen en vervolgens plukte hij er iets kleins uit dat hij aan mij gaf. Een klein beeldje van een katje. Had hij gestolen van de vensterbank. Die koester ik nog steeds.
Niet veel later was het weer tijd voor de Bowlbash in Eindhoven. We gingen er samen heen en Henri brak zijn voet in een domme poging ook te skateboarden. Hij brak regelmatig van alles, in de tijd dat ik hem kende brak hij vingers, ribben, zijn voet en zijn neus. Amicaal als hij was had hij vrienden gemaakt met de ziekenbroeders die hem de volgende avond (we bleven allemaal in Eindhoven) netjes op de trein zetten. Ik zie hem nog aankomen hinkelen met een dikke grijns en een peuk in zijn mondhoek: "Dit zijn mijn nieuwe homies!" De treinrit was gevuld met slap en minder slap geouwehoer tegen elkaar en iedereen in de coupé.
Ik stopte met Vice omdat Molf ging afstuderen en ik met hem wilde werken. In deze tijd zat Henri in een loods in Amsterdam Oost bij het Nachtwacht Research project. Dat werd dankzij Henri het eerste Miktor & Molf kantoor en we deelden onze kleine ruimte met hem. Dat ging vaak goed, maar soms ook niet. We schilderden er samen wild op los, smeten met verf, filmden er stomme dingetjes, Henri had een minibrommertje waar we mee rondscheurden en de foto hierboven is er ook geschoten. Zijn talent gaf zich hier aan ons bloot, en ook zijn onmeetbaar complexe karakter. Het was het hoogtij van onze vriendschap. We droomden hardop van een reclamebureau zoals er nog nooit één bestaan had, HRDBLCK media, we schreven samen scriptjes en interpretaties van scripts en we tekenden storyboards. Hij hielp ons aan ontzettend veel contacten en gaf ons een hoop knowhow. Ik leerde hem een beetje te begrijpen, maar de eindeloze stroom van ideeën die gefragmenteerd zijn hoofd uitschoten is me altijd blijven verbazen. Letterlijk 50 ideeën per uur. Ik keek ontzettend naar hem op.
Één avond in de loods werden we met z'n drieën dronken, ik bekladde een schilderij van iemand anders, we pisten wandelend door de loods smeten met van alles en we stoeiden als broertjes. Ravage. Henri sloeg me per ongeluk op mijn lip die natuurlijk begon te bloeden als een rund. Een lompe ijshockeyer was het. Hoe dan ook, we liepen veel later naar de bushalte en hij voelde zich oprecht rot over mijn lip. Na enig aandringen van mijn kant mocht ik hem terugslaan in zijn gezicht. Hij ging ervoor staan en ik sloeg hem op zijn oog. Die werd blauw en we omhelsden elkaar. Niet veel later hadden we beiden ruzie met onze vrouwen om een bloedlip en een blauw oog.
De laatste keer dat ik Henri zag was op mijn bruiloft. Ik zag hem nog maar weinig. Dat vond ik jammer maar het was ook mijn eigen schuld. Maar op mijn bruiloft was hij, en hoe. Hij huilde, danste, dronk en relde. Alles keihard, zoals altijd. Het was ontzettend goed hem te zien.
Nu is hij dood. Mijn vriend Henri de Maar was één van de grootste talenten die ik ooit van dichtbij heb meegemaakt. Hij kon schilderen, filmen, regisseren, bloedmooi vertellen, schrijven, alles. En alles echt goed. Homo universalis, zo werd hij liefkozend in bepaalde kringen genoemd. En 'enfant terrible'. Ik ken hem vier jaar en ik kan niet eens beginnen te bedenken op hoeveel mensenlevens Henri nog meer indruk heeft gemaakt dan het mijne. Hij gaat zo vreselijk gemist worden.
Zijn bebaarde kus, zijn homofiele stevige mannenknuffel, maar vooral het onvoorspelbare avontuur waarvan je wist dat je het ging beleven als Henri in de buurt was ga ik verschrikkelijk missen. En zijn enorme ervaring en expertise in ontelbare gebieden. En zijn kinderlijke enthousiasme over iets dat hij leuk vond. En zijn gekke stapeltjes aantekeningen en uitzinnige schetsen en boekjes die samen zijn bureau vormden. En zijn gezucht en de rare pauzes midden in zinnen die vaak naar compleet nieuwe zinnen leidden omdat zijn hoofd zijn mond altijd veel te snel af was. En zijn irritante nonchalante gezicht met een opgetrokken wenkbrauw vergezeld van een slecht uitgesproken Engelse tekst als hij (weer) gelijk had, 'motherfucker'. Wat ontzettend kut dat je er nu al niet meer bent, Henri. Echt heel kut.
Henri de Maar 1967-2009

ZO PROFESSIONEEL!
"JA, NATÚÚLIJK!" #EENBARKIE RED BULL BBQ SESSION DIT IS DE FORMULE BALLS OUT BIËNNALE: IDENTIFYING EUROPE CALL OUR AGENT WE ZIJN ER WEER! #DELENALSEENBAAS THE END OF THE INTERNET MARGE X WEBSITE RECENSIE GOLD WOORDENBOEK DER JEUGD ROLLERCOASTER DE WERELD VAN FALUSOFIE OVG! HET CONTRACT IS GETEKEND! FIRESTONE INTERFACIAL ALBUM WE GET ALL THE BEST JOBS A FALUS FAIRYTAIL DAT IS TOCH NIET NORMAAL! BESTE STAGIAIRE TER WERELD GEZOCHT ADFORMATIE HOLLAND! DIAMONDS ARE FOREVER WE GOT GOLD DONE BETTER GESLAAGDE MENSEN!! OF JE WORST LUST RUBEN DARIO IS AWESOME WE ZIJN ER MAAR DRUK MEE RED LIGHT RADIO AMSTERDAM POOL PROJECT GOED FOUT WE ARE GO! MIKTOR & MOLF IS THE NEW BLACK GEWAPEND BETON; THE REAL STORY OF THE NIEUWE PLAAT. SPREEK UIT: PETJEKUTJE FIJNE VAKANTIE LIEVE MOLF!!! TEENAGE DEATH CULT WORKING ON A LAPTOP FLORENS BOOIJ! WHAT'S UP? LET'S WATCH THE SUN BURN OUT THE CRAZY BIG SUCCES YEAR Cest Bizar! HEE! DIE IS VAN ONS! NO SHAME IN OUR GAME BIG DUMB KIDS SUCESSORWEEKEND! STEUN MEEUS! ZWETSENDE ZWEMBADBOUWERS 26 NOVEMBER! POOL WORLDWIDE VANDAAG, PIK! WORKING HARD TOCH NOT AFGEKEURD LOWLANDS VALTIFEST WEEKEND GEDOE BOEK UIT! BOEK UIT! BOEK UIT! MIKTOR & MOLF & VILLEROY & BOCH & BLEND NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO NO THERE'S NO LIMITS! SKATEPARK AMSTERDIZZLE WACKY WEBFONTS HERMAN LEEFT GANGSIGN 2.0 SUPER WEBSITE DATA KING WYNE VEEN SO! DIE IS GOED! OH SHIT! NIET TE GLEUVEN! OME ED ROCKS THE NET LIKE, BEST COMMERCIAL LIKE, EVER CRAZY UPDATES LEKKER FRIS LEKKER ANDERS COFANIFUNEBRI SUCCESFUL LIFESTYLE VAMOS A LA PARA TE KOOP: ALLERBESTE SHIRT OOIT NU ECHT NEW STUFF HET IS EEN NIEUW NACHTFESTIVAL, SLIMPIE! MIKTOR & MOLF STATUSBEHEER HELE GOEIE JONGENS WERKNEMER VAN DE MAAND CALL ON ME OH JOHNNY ONLINE NIEUWE PRINTER CREATIVE CITY LAB WE ARE LIVE
WAT WIJ NU DOEN LACHEN TOCH
THINGS THAT SHRED! RUKFILMPJE SOME ASIAN GIFS & THE AWESOME SLIDESHOW Kom ook! THIS IS SKATEBOARDING WARCHILD T-SHIRT GRAPHICS INTERCHANGE FORMATS VRIJDAG AI WEIWEI-DAG TIPS VOOR HET WEEKEND VINTAGE VRIJDAG GOEIE INNOVATIE POOLVOS WAT EEN WEEKEND! HAPPY WEEKEND FROM THE DANISH ANTI-HASH FRONT SKIP'S CLIP GHOLLAND! VOTE 4 EDDIE! PRIJSKONIJNEN TOO SOON? REGGIE SATANAS BESTE KUTVIDEO OOIT GOEDMAAKGIFJES DE OVERSTEEK FANTASTISCHE FALUS FILM FANAFOND FONLINE! FALUS & DE KLEINSTE KUTSTAND OOIT MAN OH MAN OH MAN SUPER MOTOR COLETTE DE BUBBELEBIM MIKTOR & MOLF FILM THI-THA-THOMAS KLAUI FOREVER SUMMER GEVONDEN OP MARKTPLAATS NIEUWE PLAAT, IN APRIL KOMT 'IE AUX RAUS BLAFFOE'S VOOR G'S MET STYLO 4708 Gouden gniffel JURYLEDEN & EXPO-OPENERS ALL ABOUT THE MONEY NIEUW BEELDARCHIEF MALLE MAANDAGMOGGEL CEREBRAL BALLS OUT KOEKIEMONSTER NEDERLAND - JAPAN TWEE KEER GEEL IS ROOD OFFICIAL VIDEO NSFW MAANDAG Commerciële hoeren BUBBELEBIM & EEN GEBREKKIG AANTAL UPDATES ADOLF BUTLER-FILM EVERYTHING CHANGES THIS IS HOW YOU GET HERE ZAKA DE KLOOTZAK ART OR CRAP JIMMY MARTIN WOW LICHT UIT A BOYS NIGHT OUT GOOGLE ANALYTICS WEEKEND WEEKEND WEEKEND ANNE & MANTJE BEDANKT! SAAM OLD, NOT SO LAME OLD LORD OF LOGOS OME ED ROCKS THE SET WHATEVER THE FUCK I WANT.. WELGEFELICIFLAPSTAART WEER IETS DOMS OP DINSDAG JOPEN/MEMMEN/TETTEN NIEUWE DUMMIES WAT EEN WEEKEND SAD BUT TRUE GOED IDEE NOU EN PAPA, NEE! VICTIMS OF FASHION EEN AMSTERDAM NOORD AFRIKAAN UPDATES! UPDATES! UPDATES! IETS DINS OP DOMSDAG "BEDOELDE U MIKTOR & MOLF?" DE JEUGD VAN EEN TIJDJE GELEDEN WE ARE NEXT MOLF'S NIEUWE FIETS SLEEPY SUNDAY HET WAS BEST LEUK. EXPENSIVE JEANS AND CRAP ART
ARTSY FARTSY STUFF JOETOEP ECHT DOM, JONGEN WIJ GAAN ERHEEN, DENK IK WEET IK VEEL STOP DRINKING ALL THA...